Miksi musiikkiharrastus?

Varsin usein soitonopettajana kahvipöytäkeskusteluissa kohtaa kysymyksen mitä hyötyä soittamisesta on? Jokainen jolla on positiivisia kokemuksia soittoharrastuksesta tietää vastata ”koska se on yksinkertaisesti kivaa”. Samaan lopputulokseen tuli aikoinaan myös tohtori Annu Tuovila tutkiessaan suomalaisten lasten musiikkiharrastamisen syitä. ”’Mä soitan ihan omasta ilosta!’ Pitkittäinen tutkimus 7–13-vuotiaiden lasten musiikin harjoittamisesta ja musiikkiopisto-opiskelusta” oli Tuovilan väitöskirjan otsake.

15935970_10154060562721073_1479289641_n
Tässä taitaa olla opettajan ensimmäisiä soitteluja.
”Mikään muu ei stimuloi aivoja ja niiden eri alueita yhtä laajasti (Pastor, 2014).”

Sen lisäksi, että soittoharrastus tuo iloa sekä soittajalle, että ympäristölle, on soittamisella kiistattomasti muitakin hyötyjä. Tutkimusten mukaan monipuolisena kokonaisuutena motorisia- ja aivojen toiminnallisia kykyjä soittimen soittaminen kehittää:

 • keskittymiskykyä
 • koordinaatiokykyä
 • kognitiivisiä taitoja (tiedollisia taitoja kuten muistia)
 • kuuntelemisen taitoa
 • sosiaalisia taitoja
 • yhteistyötaitoja
 • luovuutta
 • organisoimistaitoja

(Hallam and Prince, 2010.)

Mainittakoon, että näitä taitoja (ainakin osittain) toki kehittävät varmasti myös monet muut harrastukset. Mielestäni musiikin tärkein ja muista harrastuksista erottava anti tulee sen kyvyssä pureutua ihmisen tunteisiin ja antaa sitä kautta syvempiä merkityksiä.

Musiikin dosentti Suvi Saarikallio (2011) tutki reilun viidentuhannen suomalaisnuoren käsityksiä musiikin merkityksestä saaden muun muassa seuraavia tuloksia:

 1. Musiikista saa apua murheisiin.
 2. Musiikki vie irti arjesta.
 3. Musiikki herättää kokemaan tunteita ja kohtaamaan kokemuksia.
 4. Musiikki vie muistoihin.
 5. Musiikki on keino ilmaista tunteita
 6. Musiikki luo iloa ja hyvää mielialaa
 7. Musiikki rentouttaa ja piristää
 8. Musiikin kautta saa uusia ystäviä.
 9. Musiikki maku yhdistää.
 10. Musiikki on yhdessä tekemistä ja kokemista.
 11. Musiikki on tunteiden jakamista ystävien kesken.

(Saarikallio, 2011, 53–61.)

Musiikki nostaa tunteita esille paremmin kuin mikään muu taiteenlaji ja musiikkia käytetään eri tunteiden sekä mielialojen säätelyyn. Esimerkiksi hyvää oloa rakennetaan tai buustataan hyvän mielen musiikilla.  (Eerola, 2010.)

Palataanpa takaisin kahvipöytään. Ehkä loppujen lopuksi minulle soittamisen tärkein tehtävä on tässä kaiken hyödyllisyyden ja työnteon kulttuurin keskellä tarjota niitä onnen hetkiä, jolloin saan olla täysin hyödytön. Voin nauttia pyyteettömästi vain omasta tekemisestä.

Lähteet:

Hallam, S. & Creech, A. (2010). Learning to Play an Instrument. Teoksessa Music Education in the   21st Century in the United Kingdom: Achievements, Analysis and Aspirations. Toim. Hallam, S. & Creech, A. 85–104. London: Institute of Education.

Eerola, T. & Saarikallio S. (2010). Musiikki ja tunteet. Teoksessa J. Louhivuori & S. Saarikallio (toim.), Musiikkipsykologia. 259­­–278. Jyväskylä: Atena.

Saarikallio, S. (2011). Mitä musiikki nuorille merkitsee? Teoksessa S. Laitinen & A. Hilmola (toim.), Taito- ja taideaineiden oppimistulokset – asiantuntijoiden arviointia, 53–61. Helsinki: Opetushallitus. Haettavissa: http://www.oph.fi/download/131643_Taito_ja_taideaineiden_oppimistulokset_-_asiantuntijoiden_arviointia.pdf

Talvio, O. 2014. Musiikilla on yllättäviä vaikutuksia kieleen, muistiin ja tunteisiin. Helsingin sanomat 30.7.2014. http://www.hs.fi/tiede/art-2000002749459.html

Tuovila. A. 2003. ”Mä soitan ihan omasta ilosta!” Pitkittäinen tutkimus 7–13-vuotiaiden lasten musiikin harjoittamisesta ja musiikkiopisto-opiskelusta. Helsinki: DocMus.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s